ERASMUS JMO ”Citizens in action”

Primul workshop la Roma,28-29 septembrie 2023.

Pe 28 și 29 septembrie,  personalul proiectului Erasmus „Cetățeni în acțiune” s-a întâlnit la Roma pentru un workshop de coordonare a activităților planificate în al doilea an al proiectului. Acest eveniment s-a desfășurat la sediul liceului Vittoria Colonna situat în centrul istoric al Romei, la care au participat profesorii școlii coordonatoare, Liceo Artistico E. Mannucci din Ancona, ai Gimnaziului de Stat Rigas nr.3 din Riga, ai Scolii Gimnaziale Nr.1 din Micești a României, și a Kostantinei  Manesis din Irakleio, Atena , împreună cu reprezentanții școlii gazdă, Liceo Colonna din Roma.
La întâlnire a fost prezent și un reprezentant al asociației Confine Mondo din Roma, subcontractant al proiectului de susținere a activităților educaționale care urmează să fie implementate. În cadrul întâlnirii au fost definite liniile directoare pentru redactarea textului „Să dăm voce Cetăţenilor!”pentru cei o sută de elevi implicați în proiect care va colecta opinii și întrebări de la cetățenii din diferitele zone geografice în care se află școlile partenere. Mai mult, cu această ocazie personalul s-a ocupat de aspectele educaționale și organizatorice ale excursiei pentru Cetățenia Europeană care îi va duce pe studenți la Bruxelles în aprilie anul viitor. Va fi o experiență plină de întâlniri cu deputați europeni și oficiali europeni care îi va duce pe studenți să viziteze sediul instituțional și va culmina cu Ceremonia de Renaștere fără precedent pentru o conștientizare reînnoită a cetățeniei europene comune. Cel mai ambițios obiectiv al workshop-ului a fost tocmai realizarea acestei ceremonii de Renaștere pentru cetățenia europeană, care va avea loc la sediul Parlamentului European de la Bruxelles pentru predarea oficială a documentului menționat anterior.
Atmosfera a fost marcată de entuziasm și spirit de colaborare, în concordanță cu apartenența reciprocă la Uniune și confirmând importanța Acțiunii Jean Monnet pentru școli.

Mulțumim Liceului Colonna pentru ospitalitate și în special Directorului Franca Ida Rossi.

Profesorul principal, prof. Luca Serafini.

02.05.2023

Din proiectul european Cetatenie Activa: folosind Arta ca instrument educativ, pornind de la picturi precum “Jucatorii de sah” de Alexandru Ciucurencu, elevii de la Scoala Micesti au discutat despre Conventia de la Istanbul, echitate si prevenirea violentei impotriva fetelor.

24.04.2023

Din produsele realizate in proiectul “Citizens in Action”. Proiectul este finantat prin programul Uniunii Europene, Jean Monnet, si il implementam alaturi de scoli din Italia, Letonia si Grecia. Temele abordate sunt: prevenirea violentei impotriva fetelor, mediul inconjurator si institutii europene. Materialele pentru lectii sunt realizate in colaborare cu profesori de liceu si universitate din Italia. Activitatile le desfasuram in structura Purcareni si scoala Micesti. Workshopurile pe tema “landscape” au implicat urmarirea/intelegerea unor discursuri in limba engleza sustinute de partenerul de proiect din Italia, dezbateri privind tipuri de “landscape”, recunoastere in teren si fotografiere.

28.03.2023.

Derulam in scoala proiectul international Citizens in Actions, finantat prin fonduri U.E., in programul Jean Monnet. Astazi, elevii de la cls. a V.a Purcareni au dezbatut materialele realizate pt ei de profesori din Italia cu tema “Landscape”. Ce urmarim: comunicare in limba engleza intr.o modalitate non-formala, dezvoltarea responsabilitatii, spiritului civic si simtului estetic.